Artist-in-residence te Wassenaar

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

Zelfdragend glazen stolp boven kelderpatio. Een volledig glazen volume bevat een zelfdragende glasconstructie, bestaande uit vier hardglazen portalen. Het dak en de gevelpuien zijn thermisch geïsoleerd uitgevoerd. De toleranties van de werking van de onderliggende kelder zijn opgevangen in de dimensionering en detaillering van het glazen volume. De portalen zijn ingeklemd op de betonnen kelderrand van het kelderdak; de knopen van de spanten zijn daarbij scharnierend uitgevoerd. Elektrische voorzieningen voor het kunstwerk zijn in de glazen constructie weggewerkt. In de kelderruimte maken twee verdiepingshoge schuifpuien de ondergrondse patio’s bereikbaar. Een ondergrondse gang wordt aangelicht door drie ellipsvormige vensters in het plafond.

Over het project

Boven de langwerpige patio van een kelder is, als stolp, een glazen volume geplaatst. De nieuwe kelder bevindt zich rondom een geheel gerenoveerde jaren ’30 villa. Om zettingen van het woonhuis te voorkomen is voorafgaand aan de realisatie van de kelder de villa geheel gefundeerd. De kelder is als afzinkkelder rondom driekwart van de woning gesitueerd. De woning wordt ingericht al artist-in-residence en fungeert gedeeltelijk als ontspanningsruimte voor de eigenaar, met een biljartkamer, salon en bibliotheek.
In de kelderruimte worden kunstobjecten tentoongesteld. Tevens is er een presentatieruimte voor het projecteren van videokunst. Het glazen volume staat geheel ten dienste van een kunstwerk dat in de volume zal worden opgehangen.
Vanaf de buitenzijde fungeert de glazen stolp als lantaarn voor de onderliggende kelderruimte. Het glazen volume en de beide jaren ’30 villa’s links en rechts van de glasbox vormen een evenwichtig ensemble in een sereen aangelegde tuin.

Architect: HDK architecten bna bni bnsp, Rotterdam
Aannemer: Van Waning Bouw, Capelle aan den IJssel
Uitvoerende partij glasconstructie: Si-X, Benthuizen

Fotovermelding:
Plaatsing glazen spanten en glas: Walter Frisart FOTOwerk i.o.v. Si-X
Overige foto’s: HDK architecten

Ingestuurd door

HDK architecten bna bni bnsp