Co-Creation Centre

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

De glasconstructie van het Co-Creation Centre heeft drie innovatieve onderdelen: 1. De draagstructuur bestaat alleen uit glas en siliconen. Qua materiaalgebruik hebben siliconen verbindingen voor glasconstructies lagere schaduwkosten dan verbindingen met RVS-knopen of gevelstijlen van staal of aluminium; 2. Er is aangetoond dat de draagkracht van de glazen vinnen 50 keer zo groot is als de draagkracht die op basis van de Eulerse knikkracht verwacht kon worden. Hierdoor konden kolommen van staal achterwege blijven en werd enorm bespaard op materiaalgebruik in het project. Daarnaast geeft het architecten de mogelijkheid om 100% transparante gevels te ontwerpen; 3. Tijdens de testen van de glazen vinnen op drukbelasting is een hoge restcapaciteit gebleken van een volledig gebroken vin. De glasconstructie heeft door de samenstelling een enorme veiligheid bij volledige laterale breuk. Zie pdf voor verdere info.

Over het project

Het Co-Creation Centre is gebouwd op het terrein van The Green Village (een fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus). Het Co-Creation Centre is een event centre waar inspiratie, dialoog- en werksessies op het gebied van energietransitie en klimaatadaptatie worden gegeven. Zo vormt het Co-Creation Centre het hart van The Green Village, waar door innovatie en co-creatie stappen worden gezet naar een duurzame toekomst.

Het gebouw zelf is een verzameling van verschillende onderzoeksprojecten: energy-piles als funderingspalen, een fundering van circulair beton, automatisch aangestuurde buitenzonwering, een klimaattoren die ontworpen is als extern object om het gebouw energiepositief (klimaatklasse A) te maken en die in dit project zorgt voor een passief klimaatsysteem en ten slotte natuurlijk de draagconstructie van glas en siliconen. Ook het NoNo House is recent gebouwd. Hierin bevinden zich de functionele ruimten van het Co-Creation Centre. Het NoNo House is gebouwd van bio-based materialen en neemt schadelijke stikstofverbindingen op uit de lucht.

Het Co-Creation Centre is gebouwd naar een ontwerp van Mecanoo. Het gebouw is 13,5 meter breed, 22,5 meter lang en 6 meter hoog en alle gevels (aan 4 zijden aanwezig) zijn volledig in glas uitgevoerd. De glazen gevel dient als dragende en stabiliserende constructie. Er is geen andere constructie dan de glasgevel met de siliconen voegen aanwezig in het gebouw!

Ingestuurd door