Depot Boijmans Van Beuningen

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

De gevel is gerealiseerd exact conform het esthetisch ontwerp, met het gewenste visuele effect en een perfecte natuurlijke spiegeling, zonder kleurzweem. Vier factoren liggen hieraan ten grondslag: 1. We wisten de complexe, volledig sferische vorm van het gebouw gedurende het hele proces onder controle te houden. 2. We zijn uitgegaan van een basisindeling van 26 unieke glaspanelen. 3. De keuze van de juiste glas- en coatingsoorten 4. Het vinden van de juiste partner voor het aanbrengen van de coating en het sferisch buigen van de panelen. De vorm van het gebouw en de spiegelende gevel is beeldbepalend. De beleving van perfectie van de weerspiegeling wordt beïnvloed door de nauwkeurigheid van de vorm. Door het omschrijven in wiskundige regels – via rationalisatie – kon de vorm voor fabricage exact worden vastgelegd. Architect: MVRDV Geveladviseur: ABT Gevelbouwer : Sorba Projects Bouwer: BAM Bouw en Techniek Zie PDF ‘Projectbeschrijving’.

Over het project

Depot Boijmans Van Beuningen is een rond, schaalvormig gebouw, 40 meter hoog en 60 meter in doorsnee, totaal 15000 m2 (bvo). Het is het eerste publiekstoegankelijke kunstdepot ter wereld.

Door gebruik te maken van optimalisatiemodellen is er een model gemaakt waarmee de optimale technische vorm van de gevel is gevonden. De gevel bestaat uit 64 segmenten en 26 rijen; er zijn 26 unieke sferisch gebogen glazen panelen in het project aanwezig.
Door intensief contact met gevelbouwers, glasleveranciers en glasbuigers is getest of het innovatieve ontwerp ook maakbaar is. Er zijn verschillende glasmonsters gemaakt om tot een paneel met de juiste glaskleur en spiegeling te komen.

Bij de gevelopbouw zijn als eerste de ankerstaven geplaatst. Na de plaatsing van de rvs-consoles op de ankerstaven is de gevel geïsoleerd. Vervolgens zijn de haakplaten gemonteerd waaraan de glaspanelen zijn opgehangen. Omdat de gemeente Rotterdam voorschrijft dat voor verlijmde panelen een tweede draagweg aanwezig is, zijn er zwarte “handjes” aan het aluminium frame gemonteerd die het spiegelpaneel ‘opsluiten’ als zekering.

Om geen spiegeling richting het naastgelegen Erasmus Medisch Centrum te krijgen is er een “wolk” van matte folie op de gevel aangebracht.

De ramen en deuren in de gevel volgen ook de bolvorm. Bijzonder vooral zijn de zwaai-zwenk-deuren: deuren die in gesloten toestand verzonken zijn in de gevel en bij het openen bewegen als bus-deuren.

Zie PDF ‘Projectbeschrijving’.

Ingestuurd door