Echo

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

De gevels van Echo bestaan uit tweezijdig opgelegd glas dat verdiepingshoog vrij overspant en dat ruimte geeft aan 40 mm grote vervorming van de gebouwconstructie onder variabele belasting. De uitdagende technische kaders in combinatie met maximale transparantie, vroegen om slimme inzet van de kwaliteiten van glas. Een voorbeeld zijn de volledig glazen hoeken. Het isolatieglas is gestapt en structureel verlijmd. De panelen van de aansluitende gevels stabiliseren elkaar op de hoek en helpen horizontale belastingen afdragen zonder extra constructie. Speciale thermisch onderbroken aluminium beglazingsprofielen en rubbers houden de glaspanelen op hun plek houden en geven tegelijkertijd genoeg speling om de verdiepingsvloeren 40 mm vrij te laten vervormen zonder dat de bovenliggende constructie op het glas rust. In de delen van het gebouw met een extra verdiepingshoogte zijn minimale stalen vinnen toegepast. In de dubbelhoge atriumgevel naast de entree zijn scherpkantige stijlen toegepast.

Over het project

Echo is het nieuwste onderwijsgebouw op de campus van de TU Delft dat zoveel mogelijk volgens de circulaire principes is ontworpen en dat voldoet aan de vooruitstrevende duurzaamheidsambities van de TU Delft. Het gebouw is onder andere uitgerust met zonnepanelen, effectieve isolatie en warmte-koudeopslag. Dit maakt het energieleverend. UNStudio ontwierp een rechthoekig gebouw van drie verdiepingen hoog, waarvan de middelste hoger is dan de andere twee bouwlagen. Opvallend is de dubbelhoge gevel ter hoogte van de entree. Daar is de hoge collegezaal in een vide geplaatst en loopt de verdiepingsvloer niet door. Octatube was verantwoordelijk voor engineering, constructie, productie en montage van de verdiepingshoge glazen gevels.

Ter hoogte van de verdiepingsvloeren en de dakrand zijn aluminium luifels aangebracht die overtollige warmte buiten het gebouw houden. Langs de kabels die de luifels verbinden groeien klimplanten die het daglicht filteren. In de gevels zitten grote glaspanelen. De grootste is ongeveer 2,6 bij 5 meter en is meer dan 5 cm dik met een gewicht van 1200 kg per paneel. De panelen zijn voorzien van een coating die zorgt voor een optimale combinatie tussen gewenste transparantie en noodzakelijke zonwering. De opbouw van het glas: 12/14/12.12.4 (ca 51 mm), gehard / half gehard glas.

Partners:
TUDelft |BAM | UNStudio | Arup | Buiting staalbouw 

Ingestuurd door

Octatube