Fietsenstalling Groninger Forum

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

ABT heeft een bijzonder constructief ontwerp gemaakt door stalen bevestigingen zoveel mogelijk uit het zicht te onttrekken. Het merendeel van het glas is constructief verlijmd ondanks forse afmetingen en een hoge massa. Het dak zit geheel zonder bevestigingsmiddelen verankerd. Versteeg heeft het constructieve ontwerp verder uitgewerkt naar een praktisch maakbare glasconstructie, en aansluitend gerealiseerd.

Over het project

Het Groninger Forum heeft haar deuren publiekelijk geopend. Voor het gebouw is een nieuw horecaplein gerealiseerd, en de vele fietsende bezoekers kunnen onder dit plein parkeren door middel van een automatische hellingbaan. Deze hellingbaan wordt afgedekt met structureel glas; het fungeert als doorvalbeveiliging maar ook als bescherming tegen ‘de elementen’.

De dakplaten hebben een overspanning van maarliefst 3250 mm. Gekozen is voor vlakglas 151515, thermisch voorgespannen en PVB gelamineerd. Om de betonnen achterconstructie onder het maaiveld uit het zicht te onttrekken is gekozen voor een plaatselijk digitale keramische print op positie 2 (tussen de bladen). Het deel onder het maaiveld is voorzien van een enkele ruit, ook thermisch voorgespannen met dezelfde keramische print.

Ingestuurd door