Glazen gevel van The Diamond

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

De esthetische glasgevel hangt aan verticale staalkabels waaraan gegoten RVS-staven geklemd zijn. Daaraan zitten gegoten RVS-knooppunten waar zes driehoekige glaspanelen samenkomen. De verschillende staaflengtes bepalen hoe ver een knooppunt uit de gevel steekt en daarmee de hoek van een glaspaneel. Dit geeft een verspringend beeld. De RVS-staven zijn zo verdeeld dat de ruim 600 glaspanelen zoveel mogelijk gelijke afmetingen hebben. Dankzij een speciaal softwarescript heeft de verspringing van het ene knooppunt naar het andere overal een gelijke verhouding. Hierdoor zijn er slechts 12 verschillende glasafmetingen. In een knooppunt komen zes glaspanelen onder verschillende hoeken samen. Hiervoor is een unieke oplossing bedacht. Een knooppunt bestaat uit een schijf, buitenkom en daartussen spuitgegoten kunststof blokjes die zijn ontworpen om over alle verschillende rotatiestanden van het glas heen te schuiven. Door de buitenkom aan te draaien, klemmen de blokjes de glaspanelen vast.

Over het project

The Diamond is een opvallend nieuw gebouw aan het Leidseplein in Amsterdam, op de plek waar voorheen het bekende Heineken Hoek. Het voormalige gebouw uit 1900 is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw 4-sterrenhotel en horecagelegenheid.

Het ontwerp van MVSA sluit qua vorm en afmetingen aan op de historische gebouwen in de omgeving, maar de gevelafwerking van The Diamond is alles behalve traditioneel. Het gebouw heeft een zogenaamde dubbele huidgevel en is een verwijzing naar de Koh-I-Noor diamant, een kroonjuweel van het Britse koningshuis die in 1852 in Amsterdam is geslepen.

De binnengevel is een thermische schil met driehoekige witte panelen met verschillende dieptes waardoor reliëf ontstaat. De buitenste glazen gevel heeft geen bouwkundige functie en is puur een esthetische toevoeging. Verticale kabels fungeren als constructie van de tweede gevel. Krachten evenwijdig aan de gevel worden opgevangen door subtiel weggewerkte stalen staafjes tussen RVS-knooppunten. De staafjes steunen af naar de bouwkundige gevels. Ook de looproosters dragen bij aan de stabiliteit van de glazen gevel.

Octatube was verantwoordelijk voor de engineering, constructie, productie en montage van de transparante glazen voorhanggevel die dit nieuwe pand een unieke en opvallende uitstraling geven.

Opdrachtgever is Caransa Groep B.V. en hoofdaannemer is J.P. van Eesteren. 

organisatie

Octatube