Het “Sluishuis” Amsterdam, IJburg

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

Voor appartement type Cantilever hebben wij hellend, beloopbaar brandwerend glas geleverd. Vanwege de helling van de kozijnen, 30 procent, dient het brandwerende glas behalve doorvalveilig ook beloopbaar te zijn. Het glaspakket telt totaal 74 millimeter dikte waarbij een Pyrobel T EI60 35H buitenruit is gecombineerd met een 888.8 gelamineerde binnenruit van gehard glas. De brandwerende ruit bevindt zich buiten, waar die normaal aan de binnenzijde wordt toegepast. Dat heeft te maken met de beloopbaarheid. De spouw met Argon gas is 12 millimeter en het pakket heeft een UG-waarde van ongeveer 1,1 W/m2K. Totaal gaat het om 140 vierkante meter. De 10.000 vierkante meter dubbel en triple glas met iplus 1.0 coating en isolerende spacers die wij voor de gevel van dit gebouw hebben geleverd draagt bij aan de indrukwekkende Energieprestatiecoëffiënt van het Sluishuis van -0,01. Voor de balkons leverde we 2.000 vierkante meter gehard gelaagd glas.

Over het project

Trots, is het eerste woord dat door de hoofden schiet van onze collega’s bij AGC als we vragen wat ze van Sluishuis vinden. Een alomvattend verbum voor de combinatie van glasproducten die AGC heeft geleverd voor dit karakteristieke woningbouwproject in Amsterdam IJburg.
Op de Plek waar stad, landelijk gebied en water elkaar ontmoeten in Amsterdam IJburg, verrijst het Sluishuis. Een 46.500 vierkante meter tellende woningbouwproject van BIG – Bjarke Ingels Group en Barcode Architects die helt over het water. Het gebouw is schuin ‘afgesneden’ in de richting van IJburg, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. Tevens zorgt de afgeschuinde vorm voor een optimale inval van zonlicht in het binnenhof met terraswoningen.
Vanuit elke hoek verrassend
Dat Sluishuis niet alleen voor ontzag zorgt in de architect- en bouwwereld is wel duidelijk; een week na de opening ‘blijkt het nieuwe appartementencomplex Sluishuis in Amsterdam een dankbaar onderwerp voor foto’s’. Het Parool noemt Sluishuis zelfs ‘de nieuwste selfie-attractie’ en de jury van Architectenweb Awards 2022 nomineerde het project door de sterke architectuur, nieuw woningtypologieën, hoogwaardige buitenruimtes en het adembenemende uitzicht over het IJmeer.

Ingestuurd door

AGC Nederland