Sint Nicolaaskerk te Denekamp

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

1 Complexe unieke maatvoering 3d in gescand, want niets is recht 2 Glaswand is 13 meter hoog 3 De benodigde staalconstructie is zeer slank gehouden door een toog in de stalen liggers aan te brengen: door het gewicht van het glas buigt het staal terug naar een vlakke horizontale ligger 4 Een bijzondere omgeving

Over het project

Het kerkgebouw bestaat uit een klein oud gedeelte, waar later het grote kerkgedeelte is aangebouwd. Omdat het kerkgebruik veranderd is, wordt voornamelijk het kleine gedeelte gebruikt voor uitvaarten en kerkdiensten. Dit gedeelte van de kerk wordt bij gebruik ook verwarmt.

Om de warmte enigszins in het kleine gedeelte te houden is er jarenlang gebruik gemaakt van een scherm en een groot gordijn. Dit leverde natuurlijk tocht en flink warmteverlies op; het gordijn waaide letterlijk open. Op basis van bovenstaande heeft Versteeg een zo transparant mogelijke glazen scheidingswand bedacht.

Dergelijke omgeving zijn niet met de hand in te meten. Daarom is er gebruik gemaakt van een 3D laserscanner die een pointcloud genereert (glas in beeld bladzijde 34 van 27-03-2019). Hierdoor hadden wij alle maatvoering nauwkeurig en digitaal.

Klaas Schouwstra (Arsycon) heeft ons vervolgens geholpen met het constructieve ontwerp. De bestaande constructie van een kerk ss erg slecht op waarde te beoordelen dus is ervoor gekozen om het glas niet op te hangen met kabels en spiders, maar om te stapelen. Klaas kwam met het inventieve idee om de stalen UNP ligger te togen. Deze zakt onder invloed van het glasgewicht terug naar een vlakke horizontale lijn.

Qua montage hebben wij een bigbag met grindzand onder het staal gehangen met daaraan een kraanweegschaal. Hierdoor konden wij het getoogde staal op voorspanning zetten en de doorbuiging en belasting monitoren tijdens het plaatsen.

Ingestuurd door

Versteeg – Zichtbaar in glas