Stevenskerk Nijmegen | Kapellen Westzijde

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

In het monumentale interieur van de Stevenskerk (1254) zijn nieuwe glazen wanden ingepast. Deze scheiden de kapellen naast de toren af van de kerkruimte voor een multifunctioneel gebruik. Om de architectuur en lichtinval optimaal tot hun recht te laten komen zijn architect, constructeur en glasspecialist tot het uiterste gegaan om de zichtbare constructie tot een minimum te reduceren. De wanden bestaan uit 3 glaspanelen met enorme afmetingen (zijpanelen 9.850×2.750 mm, middenpanelen 10.800×2.750 mm), geproduceerd in Spanje. De panelen (gelaserd naar de vorm van de gewelven) zijn samengesteld uit 4 gelaagde glasbladen van low iron beglazing met daartussen extra heldere PVB folie. Hierdoor valt het glas weg tegen de achtergrond. Het grote gewicht van de glaswanden (ca. 16.500 kg per wand) wordt opgevangen door een stalen portaalconstructie, weggewerkt in de gesloten onderlaag. Hierdoor konden overige aansluitingen minimaal gedetailleerd worden voor een lichte, elegante uitstraling.

Over het project

De nieuwe glazen wanden zijn onderdeel van een groter masterplan (toegankelijkheid, restauratie en verduurzaming) om de Stevenkerk een steviger rol te geven in het hart van de stad. De glazen afscheiding van de kapellen vervangt twee eerdere, naoorlogse, houten wanden en betrekt beide kapellen weer bij het gebruik van de kerk. De zuidelijke kapel als expositieruimte en als plek voor lezingen, orgelconcerten, rouw- en trouwdiensten. De noordelijke kapel als DROOM! café. De wanden bieden privacy door de onderlaag met taatsdeuren die naar wens open of dicht gezet kunnen worden, maar maken op een hoger niveau de kerk weer tot één geheel. Voor het eerst na de oorlog stroomt het middag- en avondlicht vanuit het westen de kerk weer in, en heeft de kerk zijn oorspronkelijke kruisvorm weer terug.

De oude wanden zijn hergebruikt. Natuursteen werd gebruikt voor restauratie. Het hout is geschuurd vormt nu een prachtige parketvloer in de kapellen.
De vloeren zijn geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming gevoed door een warmtepomp. Hierdoor is de kapel het hele jaar door goed te gebruiken, voorheen ging de kerk ’s winters dicht.

Het project is uniek binnen Europa en dankzij de ambitie van de opdrachtgever laat het zien dat het haalbaar is om binnen een eeuwenoude context en met enorme afmetingen toch een ultratransparante en elegante afscheiding creëren waarin gotische architectuur en hedendaags gebruik hand in hand gaan.

I.s.m. Van Dinther Bouwbedrijf & iFS Building Systems

Fotograaf: Thea van den Heuvel 

organisatie

Van Hoogevest Architecten