The Looking Glass

Wat is bijzonder aan deze toepassing?

Deze constructief glazen gevel is voorzien van complexe, gebogen elementen met daarin nauwkeurig uitgewerkte glasverbindingen en op maat gemaakte niet-orthogonale stalen en glazen deuren. De glazen ‘boxen’ van 2m (B) bij 8,5m (H) beginnen op dezelfde rooilijn als de aangrenzende bouw en kragen naar boven toe uit naar buiten. Vanwege de complexe vorm, de gewenste visuele kwaliteit en de minimale maattoleranties zijn de panelen uitgevoerd in gelamineerd, ongehard, low-iron glas. De panelen aan de voorkant alsook de zijkant maken een uitdagende S-vormige kromming. Wanneer we naar de voorste panelen kijken zien we dat ze smal beginnen aan de onderkant om ruimte te bieden aan de deuren en vervolgens naar boven toe naar buiten uitkragen en breder worden. De uitkraging is 250 mm. De glazen boxen steken als het ware in de bakstenen gevel. Saillant detail is dat de voorste panelen hun gewicht afdragen aan de smalle onderkant. De glazen boxen zijn zelfdragend en op zichzelf stabiel.

Over het project

In The Looking Glass, een ontwerp van UNStudio i.s.m. Arup Amsterdam, dalen drie gebogen glaspanelen af van de bovenverdiepingen. Ze doen denken aan opwaaiende stoffen. RVS profielen tussen de panelen creëren de glazen doosvorm. Octatube was verantwoordelijk voor de technische uitwerking van het ontwerp, assemblage en de montage.
De panelen zijn constructief verkit. Doordat het glas naar buiten toe uitkraagt, moet de siliconenverlijming bestand zijn tegen permanente trekspanningen en daarnaast toleranties in temperatuur- en materiaalverschillen kunnen opvangen. Dit bracht een constructieve uitdaging met zich mee waar uitgebreide berekeningen aan te pas moesten komen.
De ongeharde glaspanelen staken daarnaast deels in de bakstenen gevel. Doordat het glas ongehard is moest er een thermische breukanalyse worden uitgevoerd en aanpassingen worden doorgevoerd.
Vanwege de complexe geometrie, de afwerking en de minimale afwijkingen is gekozen voor volledige prefabricatie in de werkplaats. De drie boxen zijn horizontaal geassembleerd en op de bouwplaats geroteerd om verticaal in de gevel te kunnen worden gemonteerd. Vanwege de kitverbindingen was het zaak de glazen elementen niet te zwaar te belasten. Een op maat gemaakte stalen montageframe fungeerde daarom als een stijve mal tijdens transport en montage.
Dit project is een succes dankzij de intensieve samenwerking en het ambitieniveau van de eindklant. Voor meer informatie:
journals.open.tudelft.nl/cgc/article/view/460

Ingestuurd door